Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ἡ Ἀφροδίτη γράφει συγκινημένη μέ τήν ἐπικαιρότητα...

 


Ο παππούς μου ο Δημήτρης και μια ιστορία από τον πόλεμο

Σήμερα το πρωί ήρθε στο email μου από τον πατέρα μου ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας. Ένα ηχητικό ντοκουμέντο, με τη φωνή του παππού μου του Δημήτρη, να περιγράφει τη ζωή του στο μέτωπο κατά την διάρκεια του πολέμου του 1940. Ο παππούς εξιστορεί όλα όσα έζησε στην Αλβανία με απόλυτη διαύγεια και τέτοια απλότητα σαν να περιγράφει την υπόθεση μιας ταινίας που έχει δει. Η ηχογράφηση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και όπως είναι λογικό έχει υποστεί διάφορες φθορές και αλλοιώσεις με το πέρασμα των χρόνων.
Πατώντας το play τα αυτιά μου υποδέχτηκαν την γνώριμη φωνή του μετά από περίπου 20 χρόνια προκαλώντας μου έντονη συγκίνηση. Ξεκινάει λοιπόν την αφήγηση περιγράφοντας την διάβαση μέσα από ένα μεγάλο ποτάμι -πλάτους εκατό περίπου μέτρων- στην Ήπειρο, μέσα στον χειμώνα σε ένα τοπίο γεμάτο χιόνια. Ο αρχηγός προκειμένου να εμψυχώσει τους στρατιώτες και να δώσει το καλό παράδειγμα έπεσε πρώτος στο παγωμένο ποτάμι, αφήνοντας τον ιπποκόμο του να το διασχίσει πάνω στο άλογο! Οι στρατιώτες ακολούθησαν και κρατημένοι από σχοινί για να μην τούς παρασύρει το ρεύμα, έφθασαν στην άλλη άκρη τού ποταμού. Ο παππούς μου βγαίνοντας από το ποτάμι προσπαθούσε πάση θυσία να στεγνώσει τα ρούχα του. Μπορούσε λέει να αντέξει όλες τις κακουχίες αλλά δεν είχε χειρότερο από το να τον βρει ή νύχτα με βρεγμένα ρούχα.
Λίγες μέρες μετά το πέρασμα του ποταμού ο παππούς αρρώστησε και σήκωσε πυρετό. Περπατούσε μερόνυχτα μέσα στο κρύο νηστικός -9 μέρες χωρίς φαγητό - και με πυρετό. Δεν έφταναν όλα αυτά έχασε και το μουλάρι του. Αποφάσισε λοιπόν να απομακρυνθεί από τους υπόλοιπους για να πάει να το βρει. Βρισκόταν στην περιοχή τής Χειμάρρας . Περπατώντας μέσα στο δάσος έφτασε σε ένα παλιό Βυζαντινό μοναστήρι. Εκεί για καλή του τύχη είχε φθάσει λίγο πριν η ομάδα τροφοδότησης. Του έβγαλαν να φάει σταφίδες και τού έδωσαν να πιεί κονιάκ. Αμέσως συνήλθε και ξεκίνησε πάλι την αναζήτηση.
Μόλις έφθασε εκατό μέτρα μακριά άκουσε την βοή των πολεμικών αεροσκαφών. Ο ήχος πλησίαζε όλο και περισσότερο και σε πολύ λίγο άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Το μοναστήρι καταστράφηκε ολοσχερώς και δεν γλίτωσε κανείς από τους στρατιώτες. Ο παππούς ξαπλωμένος στις ρίζες ενός δέντρου προσπαθούσε με τα χέρια του να καλύψει το κεφάλι του από τις πέτρες και τα χώματα που εκτοξεύονταν ολόγυρα.
Τρεις μέρες διήρκησε ο βομβαρδισμός των Ιταλών στην Χειμάρρα, και οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν ήταν πολλές. Αρχές Απρίλη ο Ελληνικός Στρατός άρχισε να υποχωρεί από την Αλβανία, για να μην περικυκλωθεί από τους προελαύνοντες Γερμανούς. Τους έδωσαν εντολή να γυρίσουν όλοι πίσω. Ο παππούς μου έφτασε από την Αλβανία στην Πάτρα με τα πόδια. Περπατούσαν περίπου δυο εβδομάδες, εντούτοις χωρίς να πεινάνε διότι σταματούσαν στα χωριά και οι χωρικοί τους φίλευαν με χαρά ότι είχαν. Ο Δημήτρης Δερματάς λοιπόν, περπάτησε ξυπόλητος στα χιόνια, έμεινε μέρες νηστικός, έχασε φίλους και συγγενείς και κατάφερε παρ' όλες τις κακουχίες να γυρίσει σπίτι του. Κατάφερε να δει και εγγόνια και πέθανε στα 85 του από εγκεφαλικό. Στην ηχογράφηση κάποια στιγμή εκεί που περιγράφει τις δυσκολίες που πέρασαν λέει στον θείο μου που του έπαιρνε την συνέντευξη «Εσείς παιδιά μου δεν θα αντέχατε».
Που να αντέξουμε με τη σταφίδα και το κονιάκ εμείς τα παιδιά του brunch, του steak και του sushi βρε παππού; Που να αντέξουμε το κρύο και τη ζέστη εμείς τα παιδιά του aircodition και του καλοριφέρ; Όχι ότι μας κατηγορώ ευτυχώς οι εποχές τα έφεραν έτσι ώστε να μη μας λείπει τίποτα...το μόνο που μας λείπει είναι λίγο παραπάνω ΨΥΧΗ…

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ὁ Πέτρος Δερματᾶς γραφει...

Μᾶς ἑνώνουν βέβαια οἱ προγονικές ρίζες πού ἦρθαν καί συναντήθηκαν μέσα ἀπό τό ἂγνωστο, ἀφοῦ  εἶχαν χωρίσει ἐδῶ καί λίγες γενιές....
 

Καί νά λοιπόν πού σήμερα μαθαίνουμε τοπική  ἱστορία μέσα ἀπό τό διερευνητικό ἐνδιαφέρον τοῦ Πέτρου Δερματᾶ ὁ ὁποῖος σκαλίζοντας ἀρχεῖα βρίσκει πάντα κάτι τό σπουδαῖο!
Πρίν ἀπό αὐτόν, ἆλλος ἓνας Δερματᾶς, ὁ Γιάννης, γνωρίστηκε μαζί μου ψάχνοντας τίς Διδυμιώτικες ρίζες του . 
Ὁ Γιάννης Δερματᾶς, ἦταν θεῖος ἐπ΄ἀδελφῆ τοῦ Πάνου Καμμένου, πρώην ὑπουργοῦ, χωρίς αὐτό να συνεπάγεται καί ἰδεολογική συγγένεια διότι ὁ Γιάννης εἶχε κάνει ἀπό χρόνια τήν κομματική ὑπέρβασι...
Εἶχε κι αὐτός ἒφεσι στήν ἱστορία καί στήν ἒρευνα ἀλλά σε εὐρύτερα πεδία...
Εἶχε μελετήσει πολύ καί σε βᾶθος τήν Παλαιά διαθήκη μέσα στήν ὁποία εὓρισκε ἰσχυρἀ στοιχεῖα ἀπό τήν Ἑλληνική μυθολογία . 
Δυστυχῶς ὃμως ἒφυγε πρίν ἓνα χρὀνο σέ ἡλικία 75 ἐτῶν !!!
Ἡ ἒρευνα τοῦ Πέτρου, ἀφορᾶ τούς γενάρχες τῶν Δερματαίων καί ἀναφέρεται στόν πρῶτο ὁ ὁποῖος εἶχε συμμετάσχει σε σημαντικές μάχες γιά τήν ἀπελευθέρωσι μαζί με μεγάλους ἣρωες τῆς ἐποχῆς. 
Πρόκειται γιά τόν Δημήτριο Δερματᾶ γιά τόν ὁποῖο παραθέτει τήν πάρα κάτω ἱστορική βεβαίωσι μέσα ἀπό τά κρατικά ἀρχεῖα.

Εν Ερμιώνη 29 Μαίου 1865
«Ο υποφαινόμενος ταγματάρχης της Β’ Φάλαγγος Σταμάτης Μήτζας και εις την ορισμένη από τον ποινικό νόμον ποινή υποχρέωση ειδικής αποζημιώσεως πιστοποιώ ότι ο εκ Διδύμων Δημήτριος Δερματάς υπηρέτησε την πατρίδα κατά τον υπερ ανεξαρτησίας ιερό αγώνα από τας αρχάς της επαναστάσεως ήτοι του 1821 μέχρι τέλους του 1828.
Παρευρέθει εις τας εξής μάχας και εκστρατείας ως μπουλουξής έχων πάντοτε υπό τας διαταγάς του 30-40 στρατιώτας διατηρών αυτούς δια ιδίων του εξόδων.
1)Εις την πολιορκία Ναυπλίας υπό τις διαταγάς του Ιωάννη Μήτζα και εμού.
2)Εις την άλωση της Τριπολιτσάς υπό τις διαταγάς του Ιωάννη Μήτζα εμού, και την αρχηγία του Γιαννάκη Κολοκοτρώνη.
3)Εις την δευτέραν πολιορκία της Κορίνθου μέχρις ότου παρεδώθει το φρούριον εις τους Έλληνας υπό τας διαταγάς του Ιωάννη Μητζά και υπο την αρχηγίαν του Στάικου Σταϊκόπουλου.
4)Εις την εν Βερβενα μάχη κατά του Ιμπραίμη υπο τας διαταγάς του Ιωάννη Μήτζα και την αρχηγίαν του Ανδρέα Λόντου.
5)Εις την εν Δερβενίου μάχη κατά του Δράμαλη όπου εφονεύθει ο οπλαρχηγός μας Αρσένιος Κρεστάς.
6)Εις την ‘Aγιω Πέτρω μάχη κατά του του Ιμπραίμη υπο τας διαταγάς του Ιωάννη Μήτζα και την αρχηγίαν του στρατάρχου Θεώδορου Κολοκοτρώνη.
7)Εις την Βαμβάκου, Βέργια, Βασσάρα, μάχη κατά του Ιμπραίμη υπο τις διαταγάς του Ιωάννη Μήτζα εμού και υπο την αρχηγίαν του Στρατηγού Ιωάννη Θ. Κολοκοτρώνη
8 ) Κατά το έτος 1823 εις την Κρήτη υπό τις διαταγάς μου και υπο την αρχηγίαν του Εμμανουήλ Τομπαζή.
9) Είς την εν Πειραιά Μάχη υπό τας διαταγάς του Ιωάννη Μητζά και υπό την αρχηγίαν του αρχηγού Καραισκάκη.
Καθόλο το διάστημα του Ιερού αγώνος υπηρέτησε την πατρίδα ως μπουλουξής με ένθερμον ζήλον και απαραδειγμάτιστον γενναιότητα. Κατά απαίτηση αυτού δίδω το παρόν ίνα τω χρησιμεύει όπου δει.»
Εν Ερμιώνη 29 Μαιου 1865
Ο Ταγματάρχης
Σταμάτης Μήτσας

Πάρα κάτω, ἐκθέτει πίνακα ἀπό τό μητρῶο ἀρένων  τῶν Διδύμων μέ γεννήσεις πού φθάνουν ὡς τό 1839. Φυσικά, θά πρόκειται γιά τά παιδιά τοῦ Δημητρίου καί τά ἐγγόνια, ἐφ'ὃσον ἐπαναλαμβάνεται τό ὂνομα Δημήτριος, σύμφωνα με τήν συνήθεια να δίνουμε τό ὂνομα τοῦ παπποῦ στά ἐγγόνια.
Τό ἒτος 1874, γεννιέται ὁ Πᾶνος τοῦ ὁποίου φέρω τό ὂνομα καί ὁ ὁποῖος ἀπεικονίζεται δεύτερος ἀριστερά στήν φωτογραφία.
Στήν μέση μπροστά, εἶναι ὁ Λιάτζουρας, φωτογράφος τῆς ἐποχῆς ὁ ὁποῖος ἒχει ἀφήσει 
ἀξιόλογο φωτογραφικό ἀρχεῖο γιά τήν περιοχή μας, ἐνῶ δεξιά ὁ ψηλός, εἶναι ὁ πατέρας τοῦ Ἀνάργυρου Δαγρέ πού ἒφυγε πρόσφατα.
Ἡ εἰκόνα εἶναι τραβηγμένη προπολεμικά στό Λουκαΐτη καί ἀφορᾶ τήν συνεταιριστική ἐκμετάλλευσι τοῦ γάλακτος πού ἦταν τό κύριο προϊόν τους.
Εὐελπιστοῦμε καί σέ ἆλλα...

Α/Α

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ

ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

1

Δερματάς

Κωνσταντίνος

Δημήτριος

1839

Δίδυμα

2

Δερματάς

Δημήτριος

Ιωάννης

1854

Δίδυμα

3

Δερματάς

Γεώργιος

Κωνσταντίνος

1869

Δίδυμα

4

Δερματάς

Χρήστος

Αντώνιος

1869

Δίδυμα

5

Δερματάς

Σταμάτιος

Γεώργιος

1873

Δίδυμα

6

Δερματάς

Πάνος

Κωνσταντίνος

1874

Δίδυμα

7

Δερματάς

Ιωάννης

Γεώργιος

1876

Δίδυμα

8

Δερματάς

Ανδριανός

Αθανάσιος

1881

Δίδυμα

9

Δερματάς

Δημήτριος

Γεώργιος

1891

Δίδυμα

10

Δερματάς

Αναστάσιος

Δημήτριος

1893

Δίδυμα

11

Δερματάς

Ιωάννης

Κωνσταντίνος

1893

Δίδυμα

12

Δερματάς

Ανάργυρος

Δημήτριος

1899

Δίδυμα

13

Δερματάς

Κωνσταντίνος

Γεώργιος

1899

Δίδυμα

14

Δερματάς

Αντώνιος

Χρήστος

1899

Δίδυμα